Innovatief concept wint All Electric Challenge

Innovatief concept wint All Electric Challenge

Het samenwerkingsverband Vaillant Group en Helena Sustainable Innovations (Helena) heeft de eerste All Electric Challenge van Natuur & Milieu gewonnen. Stichting Natuur & Milieu is een Nederlandse natuurbeschermings- en milieuorganisatie en werkt samen met bedrijven en organisaties aan oplossingen om Nederland snel duurzamer te maken. Vaillant en Helena’s combinatie van onder andere warmteopslag, een warmtepomp en zonnepanelen die stroom en warmte produceren viel bij deze All Electric Challenge het meest in de smaak bij de jury.

Innovatief met potentieel hoge impact

Volgens de jury is de oplossing van Vaillant en Helena innovatief, de mogelijke doelgroep groot en de potentiële impact hoog. Vaillant en Helena bieden de consument een totaalpakket aan, inclusief financiering, waarbij deze geheel ontzorgd wordt. Zonnepanelen op het dak zorgen voor elektriciteit en warmte. Overtollige warmte in de zomer wordt in de bodem onder de straat opgeslagen met een zogenaamde bodemlus. In de winter wordt die warmte door een warmtepomp er weer uitgehaald om de woning te verwarmen en van tapwater te voorzien. Er is één aanspreekpunt voor uitvoering, onderhoud en service. Hiermee kan de gebruiker flink besparen op de energierekening.

Met deze aanpak kunnen bestaande woonwijken grootschalig van het gas los naar all-electric (bijna) nul op de meter worden gebracht, waarbij in één keer een woning, heel huizenblok, straat of woonwijk van een bodemopslag wordt voorzien. Elke woning krijgt daarbij een aansluiting op een aparte bodemopslag, waarin eigen opgewekte warmte wordt opgeslagen. Niet alleen de kosten van bodemopslag per woning worden met deze aanpak verlaagd, maar ook de kosten van de gebouwgebonden installaties in de woningen.